martes, 11 de junio de 2024

VIDEO SOBRE UNA NOVA TÈCNICA PER A REJUNTAR MURS DE MAÇONERIA O RAJOLA AMB MORTER DE CALÇ

 Publicat, amb l’article corresponent, al número 159 de febrer de 2024 de la revista Cercha editada pel Consejo General de Aparejadores y Arquitectos Técnicos.


INTERVENCIÓ EN EL CASTELL DE CERVERA DEL MAESTRE (CASTELLÓ)

 

En breu iniciarem les obres de consolidació  de la muralla sud-oest i la  torre sud del castell de Cervera del Maestre. Després de cinc intervencions, en les que vaig tindre la sort de treballar amb Natxo Gil-Mascarell, possiblement l’arquitecte que més obres de patrimoni a dut a terme en les comarques de Castelló,  en aquesta ocasió treballaré per primera vegada amb l’arquitecta Andrea Capafons i l’arquitecte Carlos Escura, autors del projecte, i compartint direcció de l’execució amb Víctor Escura. L’obra l’executarà l’empresa Enrique Artola, la mateixa amb la qual vaig iniciar la meua participació en la recuperació d’aquest monument, allà per l’any 2004. Així que, després de la finalització, l’any 2011,  de la darrera intervenció, torne a aquesta important fortalesa medieval per a continuar el treball iniciat fa 20 anys, i sempre amb la mateixa il·lusió.

El tram de muralla objecte d’intervenció comença a partir de la torre semicircular, justament on es quedarem l’any 2011, fins arribar a la torre sud, que també es restaurarà. Un mur d’uns 50 metres de longitud. Les excavacions arqueològiques seran les mínimes perquè els arqueòlegs Ramiro Pérez i José Manuel de Antonio, ja han excavat la zona. Un dels principals reptes serà la retirada del formigó projectat que es realitzà l’any 2005. Una acció d’emergència per a evitar el col·lapse d’una tram de la muralla. A les imatges corresponent als anys 2004, 2005 i a l’actualitat.