sábado, 14 de mayo de 2022

LA SALA DE SESSIONS DE LA COMUNITAT DE REGANTS DE VILA-REAL I LA SEUA RESTAURACIÓ

 Recentment s’han inaugurat les obres de la restauració de les pintures murals de la sala de sessions de la Comunitat de Regants de Vila-real i de l’enllumenat monumental instal·lat. Amb aquestes intervencions la Comunitat de Regants ha volgut commemorar el recent 150 aniversari de la seua creació i, alhora, dur a terme les acciones necessàries per a recuperar l’esplendor d’aquesta magnífica sala, posant en valor aquest legat artístic tan valuós. A més, s’ha recuperat l’antic paviment, ocult durant molts anys sota una moqueta de quan s’ha usat de sala d’exposicions i d’oficines provisionals. També s’ha reformat completament el vestíbul d’accés, que l’any 1980 es va transformar en oficines. Ara s’han eliminat els elements impropis i se n’han recuperat els més característics de l’obra de finals del segle XIX, i a més, s’ha facilitat l’accés a les persones amb diversitat funcional.

La Comunitat de Regants ha comptat amb l’ajuda de la Diputació de Castelló per a la restauració de la sala, i de l’Ajuntament de Vila-real per a les obres del vestíbul, en les quals que també ha col·laborat la firma Porcelanosa. Amb aquestes col·laboracions i fons propis s’ha dignificat aquest, edifici construït el 1888 segons els plànols de l’arquitecte Manuel Montesinos Arlandiz i decorat el 1914 pel pintor Juan Bosch i Pons, edifici i decoracions pictòriques protegides i catalogades per l’Ajuntament de Vila-real.

El treball de l’empresa Arte Vecchio S.L., en la restauració de les pintures a càrrec de Lola de la Fuente i d’Eva Aleixandre ha estat excel·lent. S’han recuperat zones que estaven greument afectades per filtracions d’aigua i malmeses per l’ús de tants anys. En els treballs elèctrics i de l’enllumenat monumental ha intervingut l’empresa NS Light Led. Acabades les obres de la sala, es van iniciar les del vestíbul, en un projecte de l’arquitecte Jorge Becker, una obra executada per l’empresa local Proyvi S.L.

He estat afortunat de poder participar en la restauració d’aquesta edificació, per això agraïsc la confiança que la Junta de Govern de la Comunitat de Regants dipositaren en mi en encarregar-me la redacció de la memòria tècnica i la coordinació dels treballs de restauració de la sala, com també la direcció de les obres del vestíbul, perquè participar en un dels edificis patrimonials més rics de Vila-real ha estat tot un privilegi. Entre altres atractius, he tingut l’oportunitat d’apropar-me al coneixement de les tècniques de restauració emprades en la recuperació de les pintures murals, i conéixer aquest interessant edifici, tant pel que fa a l’arquitectura visible, allò que es veu en accedir pel vestíbul a la sala de sessions, com a allò que no es veu habitualment pel fet d’estar-hi ocult, com és l’interessant espai situat entre el fals sostre i la coberta, on una estructura de ferro, fusta i canyís, difícil d’imaginar quan som a l’interior de la sala, sosté el fals sostre i les magnífiques pintures del pintor Juan Bosch.

El dia de la inauguració dels treballs de restauració, 13 d’abril de 2022.

Durant les obres.

Durant els treballs de restauració.

Detall pictòric del sostre.

Sistema de suport del fals sostre (aquesta zona és la situada sobre el vestíbul).

Sistema de suport del fals sostre sostingut per tirants de fusta connectats amb

 l’estructura de la coberta. Bigues de ferro sobre permòdols de pedra de Borriol.

Detall pictòric del sostre.

 El vestíbul d’accés al saló de sessions.





No hay comentarios:

Publicar un comentario